Resmi belgede sahtecilik suçu ve cezası 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.204’te hüküm altına alınmıştır. Resmi belgede sahtecilik suçu; sahte resmi belge kullanmak, gerçek bir resmi belgeyi bir başkasına aldatacak biçimde değiştirmek ve sahte resmi belge üretmek veya mevcut resmi belgeyi gerçeğe aykırı şekilde düzenlemek olmak üzere üç farklı seçimlik hareketle işlenir. Resmi evrakta sahtecilik suçu kasten işlenebilen suçlardandır.
Kişi, ifade edilen seçimlik hareketlerden herhangi birini icra ettiği takdirde resmi belgede sahtecilik suçunun faili olur. İşbu suç ile özel belgede sahtecilik suçu uygulamada sık sık karıştırılır. Her iki suç arasındaki en belirleyici nüans; resmi evrakta sahtecilik suçuna konu belgenin gerçeğinin yetkili resmi memur tarafından düzenlenebilen bir belge olmasıdır. Oldukça ağır ceza yaptırımı öngörülen resmi belgede sahtecilik suçu nedeniyle yürütülen soruşturma ve kovuşturmada ceza avukatı yardımına başvurmak oldukça mühimdir.
Kanun koyucu, 5237 sayılı Kanunda düzenlenen suçların bazılarının takibi için şikayet şartı belirlemiştir. Takibi şikayete tabi suçlar için 6 aylık şikayet süresi bulunur. Ancak, resmi evrakta sahtecilik suçunun takibi şikayete bağlı değildir; dolayısıyla, bu suça ilişkin şikayet süresi yoktur. Resmi belgede sahtecilik suçunun en basit hali için 8 yıllık zamanaşımı süresi düzenlenmiştir. Bu bakımdan suç, 8 yıllık zamanaşımı süresi içinde şikayetçi tarafından savcılığa bildirildiği takdirde soruşturma yapılabilir.
Resmi belgede sahtecilik suçunun şartları şunlardır:
Resmi belgede sahtecilik suçunun aşağıda sıralanan halleri, faile hakkında daha ağır cezaya hükmedilmesini gerektiren nitelikli hallerdir:
Sahteliği ispat edilene kadar geçerli kabul edilen belgeler şunlardır:
Resmi belgede sahtecilik suçu cezası, suçun basit ve nitelikli halleri için farklılık gösterir. Suçun basit ve nitelikli halleri için düzenlenen cezalar şu şekilde sıralanabilir: