Şantaj suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.107’de düzenleme altına alınmıştır. Şantaj suçu, m.107’de “Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi” şeklinde ifade edilmiştir. Tehdit suçunun özel bir görünüm biçimi olan şantaj suçu düzenlemesiyle, mağdurun daha ağır bir şekilde huzursuz edilmesini cezalandırmak suretiyle mağdurun hürriyetini ve iç huzurunu koruma altına alır. Şantaj suçu bir tehlike suçudur ve aşağıda ifade edilen şekillerde işlenebilir:
Ceza davasında hakim, suçu icra eden kimsenin söz, tavır ve davranışlarını değerlendirmek suretiyle; suçun, şantaj suçu mu yoksa tehdit suçu mu olduğunu saptar. Şantaj suçunun işlenmesi halinde, hürriyeti kısıtlayıcı hapis cezası öngörüldüğü için; şantaj suçunu konu alan ceza yargılamalarında hak ve menfaat kaybı yaşamamak, davanın en etkili biçimde takip edilmesini ve arzu edilen müspet ilamın hasıl olmasını sağlamak adına deneyimli bir ceza avukatından yardım almak, en doğru yaklaşım olacaktır.
Şantaj suçu TCK m.107’de hüküm altına alınmıştır. 5237 sayılı Kanunun ilgili maddesi uyarınca, şantaj suçunun faili hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Şantaj suçunun cezası, suçun tüm biçimleri için aynıdır. Bu noktada ifade etmek gerekir ki, m.107 düzenlemesine göre mahkemenin, yalnızca hapis cezası ya da adli para cezasına hükmetmeye karar vermesi mümkün olmayıp hem hapis cezasına hem de adli para cezasına ayrı ayrı hükmetmesi gerekir.
Şantaj suçu, takibi için şikayet aranan suçlardan değildir; bu itibarla, şantaj suçunun işlendiği bilgisinin herhangi bir şekilde savcılık tarafından öğrenilmesiyle birlikte, suça ilişkin res’en soruşturma başlatılacaktır. İşbu suçun takibi şikayete bağlı olmadığından, herhangi bir şikayet süresi de yoktur; fakat, şantaj suçunun 8 yıllık dava zamanaşımı süresi vardır. Suç, icra edildiği andan itibaren 8 yıl geçmeden savcılığa bildirilmelidir. Aksi halde, dava zamanaşımı nedeniyle şantaj suçuna dair soruşturma yapılamaz.
Suç isnat edilen kimse ile suçun mağdurunun bir uzlaştırmacı marifetiyle iletişim kurması ve anlaşmasına, ceza hukukunda uzlaşma kurumu denir. Şantaj suçu, uzlaşma kurumuna başvurulabilen suçlardan değildir. Şantaj suçu, asliye ceza mahkemesinin görev alanına girdiğinden sebep, suça ilişkin ceza yargılaması asliye ceza mahkemesince yerine yetirilir.
Adli para cezası, ceza hukuku düzenlemelerince suç teşkil eden bir fiilin failine yönelik uygulanabilen yaptırım türlerinden biridir. Şantaj suçu cezası, adli para cezasına çevrilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB), kanunda düzenlenen şartların karşılanması halinde, ceza kararının herhangi bir netice doğurmayacak biçimde ortadan kaldırılması, ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran ceza muhakemesi kurumudur.
Şantaj suçu nedeniyle sanık hakkında hükmolunan hapis cezası hakkında HAGB kararı verilebilir. Cezanın ertelenmesi kurumu ise, mahkemece tayin edilen cezanın cezaevinde infazından koşullu vazgeçilmesidir. Şantaj suçu nedeniyle sanığa hükmedilen hapis cezasının ertelenmesi mümkündür. Ceza yargılamasında hukuk dışı müdahaleler yaşanmaksızın adilane ve hakkaniyetli bir yargılamanın tezahür edebilmesi için uzman bir ceza avukatından yardım almak, son derece mühimdir.