Kişiye gönderilen mesajla ya da sözlü olarak yapılabilen hakaret suçları birçok bölüme ayrılmaktadır. Hakaret suçu genellikle bir kişinin onuruna şerefine ya da itibarına yönelik olarak yapılan sözlü ya da yazılı saldırılar arasında yer almaktadır. Özellikle hakaret edilen kişinin itibarına zarar verecek herhangi bir şey söylemek onu aşağılamak ya da küçük düşürmek bunların arasına girmektedir. Hakaret suçu basit bir suç değildir. Suçun büyüklüğü söylenen sözlere göre değişmektedir. 

Özellikle açık söylenen hakaret suçu ile üstü kapalı bir şekilde söylenen hakaret suçları arasında büyük bir fark bulunmaktadır. Açık söylenen hakaret suçlarının cezaları daha ağır şekildedir. Kapalı söylenen hakaretler daha az ceza alabilmektedir. Hakaret suçu için ceza belirlemesi mahkemenin ve hâkimin suçu nasıl bulduğuna bağlıdır. Eğer suçu çok kötü ve herkesin algılayabileceği tarzda bulursa cezası da bu yönde daha ağır olacaktır. Hakaret suçları için tasarlanan cezalar genellikle üç aydan başlamaktadır. 

Ciddi anlamda çok kötü bir hakaret ise iki yıla kadar da hapis cezası verilebilmektedir. Bunların yanı sıra iki yıl ve altı verilen cezalar adli para cezasına çevrilebildiğinden dolayı suçlu kişi bu parayı ödeyerek cezaevine girmeyebilir. Eğer bu tarzda başka bir suç daha işlerse bu sefer para cezasına çevrilmeden direkt olarak hapis cezası verilmektedir. Kişiler bu konuya dikkat etmelidir. Hakaret suçu en hafif cezaları veriyor şeklide görülse de aslında oldukça ağır cezalara sahipte olabilmektedir. Hakaret davaları aslında kolay olan ve hemen sonuç veren davalardır. Kişinin hak ettiği ölçüde cezalar verilir. Karşı tarafın onurunu zedelemesine izin vermez. Bu şekilde hakaret davaları en iyi şekilde görülmeye çalışılır.

Hakaret Davasında Uzlaşma

Bazı davalar dışında genelde kullanılan hakaret davasında uzlaşma pek çok kişi için çok iyi bir durum olarak görülmektedir. Özellikle son zamanlarda meydana gelen davalar arasında bulunan hakaret davaları birçok kişinin hapis cezasına kadar almasının sebebiyet veren davalar arasında yer almaktadır. Bu gibi davalarda davalı ile davacı arasında bazı anlaşmalar sağlanabilmektedir. Bu anlaşmalar genel olarak mahkemenin verdiği süre içerisinde halledilmektedir. 

Mahkeme tarafların isteği üzerine uzlaşma için yeni bir süre taşın edebilir, taraflar uzlaşamaz iseler  mahkeme suçlu olan tarafa ceza vermeyi uygun görürse cezasını verir. Ceza vermeye uygun bir yan görmediyse mahkemede bunu dile getirerek davayı kapatma hakkına sahiptir. Birçok kişi bu tip davalardan ceza alsa da haklı olan kişiler genellikle ceza almamaktadır. Karşıdaki kişinin dinine, diline, ırkına, şerefine ya da namusuna herhangi bir saygısızlık yapılmadığı sürece bir ceza alınmamaktadır.

Hakaret Suçundan Tutuklama Olur mu?

Hakaret davası gören kişiler için hakaret suçundan tutuklama olur mu? Öncelikle kişinin hakaret davası açılması için ellerinde kanıt olmaları gerekmektedir. Eğer ellerinde bir kanıt varsa ve bu karşı tarafı suçlayabilecek nitelikte ise hapis cezası cezaları verilebilmektedir. Suçun büyüklüğüne göre 3 ay ile 2 yıl arasında cezalar verilebilir. Bu cezalardan kurtulmanın bir yöntemi bulunmaktadır. 

Öncelikle kanunlara göre 2 yılın altında ceza alan insanlar bunu paraya çevirerek para cezası ödeyerek hapse girmekten kurtulabilirler. Bu açıdan da genellikle hakaret davasından suçlu bulunan insanların para cezası ödeyerek serbest kaldıkları görülmektedir. Bundan ötürü birçok insan bu konuda hakaret davalarının bir sonuç vermeyeceğinden yanadır. Kişi hakaret cezasından sonra farklı bir suç işlediği zaman bu ceza o suçun üzerine eklenebilir. Ayrıca hakaret davası neticesinde ceza alan tarafa tazminat davası da açılabilir.